Përse Shqipëria?

Kur lexoni pyetjen “Pse të investoni në Shqipëri?”, me siguri po mendoni se ku ndodhet Shqipëria dhe mund të filloni ta kërkoni në hartën botërore. Para së gjithash, Shqipëria është një vend i vogël që ndodhet në Evropën Juglindore, përpara Italisë (më pak se 72 km (45 mi) nga vija bregdetare italiane). Kufizohet me Malin e Zi në veriperëndim, Kosovën në verilindje, Maqedoninë në lindje dhe Greqinë në jug dhe juglindje. Ajo ka një bregdet në detin Adriatik në perëndim dhe detin Jon në jugperëndim. Shqipëria konsiderohet si një vend strategjik për të investuar, i vendosur në qendër të udhëkryqit natyror të korridoreve kryesore në Evropë.

Screenshot_8

Kredi për foto: Banka Botërore / Ellen Goldstein

Një gjë që duhet të mbani në mend: Ju nuk duhet të jeni milioner për të investuar në Shqipëri! Ju mund të investoni edhe duke krijuar një startup dhe të punësoni 3 ose 4 të punësuar, duke investuar në një kompani të përbashkët ose duke investuar në stok në sektorë të ndryshëm kyç të ekonomisë së vendit. Ka shumë histori suksesi të individëve të huaj që kanë ardhur në Shqipëri dhe kanë krijuar kompanitë e tyre të vogla.

Screenshot_6
Pse të investosh në Shqipëri?
 

• Ekonomia dhe eksportet vendase po zgjerohen
• Është porta për në Ballkan
• Zonë e Tregtisë së Lirë
• Kostot totale të punës janë më të ulëta po ta krahasosh me vendet e tjera
• Sigurimi shoqëror ‘mbi shumën e kostove – 31% e pagave bruto
• Forcë pune e aftë e adaptueshme dhe fleksibël
• Aftësi të gjera gjuhësore, brezi i ri janë të diplomuar në universitet.

Screenshot_1

Popullsia e saj është e re dhe aktive, një nga popullsitë më të reja në Evropë dhe konsiston në një forcë pune shumë konkurruese në rajon vetëm sepse 57% e popullsisë është nën moshën 35 vjeç. Të rinjtë janë të arsimuar mirë dhe më shumë se 85% të shkollës së mesme studentët shkojnë në universitet me afërsisht 116.292 studentë të regjistruar në Universitet çdo vit. Gjuhët angleze, italiane, greke dhe spanjolle përdoren gjerësisht, veçanërisht anglishtja dhe italishtja që janë fusha të detyrueshme të studimit në shkollat ​​e mesme.

Screenshot_2

Fatkeqësisht (për Shqipërinë), vendi është renditur gjithmonë si një vend i varfër dhe në krye të listave të vendeve në zhvillim. Kjo është arsyeja pse investimi në Shqipëri do të thotë të paguani më pak për punonjësit tuaj në krahasim me vendet e tjera rajonale ose evropiane (për të njëjtin intensitet / orë pune në ditë) sepse vendi gjithmonë renditet në krye të listës së vendeve me minimumin më të ulët pagat në Evropë. Konsideruar si një vend në zhvillim dhe një i varfër gjithashtu, pagat në Shqipëri fillojnë nga 200 dollarë dhe vendi konsiderohet të ketë një nga pagat minimale më të ulëta në rajon 157 Euro.

labor costs

Ju mund të investoni lehtësisht në sektorin e bujqësisë pasi që përqindja e tokës në përdorim bujqësor është vetëm 24% dhe me iniciativën e qeverisë shqiptare “Shqipëria një (1) euro”, ju mund të merrni me qira një tokë, çmimi i tregut i të cilit fillon nga vetëm një euro . Nëse doni të krijoni dhe regjistroni biznesin tuaj, duhet të dini se nuk keni nevojë për autorizim paraprak të qeverisë, të gjithë sektorët janë të hapur për investitorët e huaj, nuk ka kufizime ose kufizime për kompanitë e huaja, pronësia e huaj 100% është e mundur, pa kufizime në fitimin dhe riatdhesimin e kapitalit, mbrojtje të veçantë shtetërore për ju dhe biznesin tuaj.

Screenshot_7